Przekonaj się, dlaczego warto pić herbatę rooibos
Rooibos to herbata z czerwonokrzewu, która cechuje się naturalnie słodkim smakiem i kwiatowym aromatem. W wielu miejscach na świecie rooibos uznawany jest za ziołowe lekarstwo. Wynika to z faktu, iż rooibos charakteryzuje się wieloma, bardzo cennymi właściwościami zdrowotnymi. Sprawdź, dlaczego warto pić rooibos.
Antyoksydanty
W tej herbacie znajdują się przede wszystkim polifenole, które wykazują działanie przeciwwirusowe, przeciwzapalne oraz przeciwnowotworowe. Oprócz tego, w rooibos znajdują się dwa unikalne antyoksydanty, mianowicie aspalathin oraz enzym SOD. Ponadto aspalathin wyrównuje poziom cukru we krwi.
Flawonoidy – kwercetyna i luteolina
Rooibos to cenne źródło flawonoidów, a dokładniej kwercetyny i luteoliny. Uznaje się, że flawonoidy przyczyniają się do niszczenia komórek nowotworowych. Ponadto kwercetyna obniża poziom złego cholesterolu oraz redukuje ciśnienie krwi, dzięki temu zmniejsza ryzyko zawału serca, miażdżycy czy udaru. Co więcej, kwercetyna wykazuje również właściwości łagodzące dolegliwości ze strony układu pokarmowego.
Cenne minerały
W herbacie rooibos znajdują się również minerały takie jak sód, potas, magnez oraz wapń, a także żelazo, mangan, miedź i cynk.
Żelazo
Herbata ta wspomaga wchłanianie żelaza, a także innych składników odżywczych, dlatego też często polecana jest kobietom w ciąży, w szczególności tym, które mają anemię.
Skóra
Dzięki zawartości cynku oraz alfa-hydroksykwasów herbata rooibos przyczynia się do poprawy wyglądu skóry. Chroni naszą skórę przed zmarszczkami oraz przedwczesnym starzeniem, a także pomaga pozbyć się wysypki, trądziku czy podrażnień skórnych.
Brak kwasu szczawiowego
Kwas szczawiowy naturalnie występuje w herbacie, jak również w czekoladzie, a także w niektórych owocach i warzywach. W zdrowym organizmie kwas ten wydalany jest z moczem. Jednak, w niektórych sytuacjach łączy się on z minerałami znajdującymi się w organizmie, tworząc wówczas szczawiany. Szczawiany mogą się gromadzić i w konsekwencji prowadzić do powstania kamieni pęcherza moczowego czy nerek. Osoby borykające się z problemami układu moczowego nie mogą pić czarnej herbaty. Mogą jednak spożywać herbatę rooibos, która w swym składzie nie zawiera kwasu szczawiowego.
Brak kofeiny
Rooibos nie zawiera kofeiny, zatem może ją pić każdy zarówno małe dzieci, jak i kobiety w ciąży. Można go również pić wieczorem, ponieważ nie ma właściwości pobudzających, a wręcz przeciwnie herbata rooibos łagodzi napięcie nerwowe oraz stres.
W jaki sposób parzyć rooibos?
Rooibos należy zalać wodą o temperaturze 95°C, a następnie parzyć przez ok. 5 min. Na filiżankę wody należy użyć jednej, czubatej łyżeczki herbaty. Tak przygotowana herbata ma dosyć słodki smak, brązowy kolor oraz owocowy aromat. Z rooibos możemy również przyrządzić herbatę mrożoną. Należy trzy łyżki liści herbaty zalać litrem wody, odcedzić, dodać dwie łyżeczki miodu oraz kilka kropel z soku z cytryny, a następnie schłodzić.