Właściwości zdrowotne cykorii
Przypominająca sałatę cykoria to warzywo liściaste z rodziny astrowatych, występujące w Europie, Afryce i Azji. Warzywo to jest bardzo bogate w witaminy i minerały, a do tego niskokaloryczne. Zaleca się jego spożywanie osobom cierpiącym na dolegliwości wątrobowe, ponieważ zawiera substancje, które stymulują wydzielanie żółci, a także składniki odtruwające i usprawniające wydalanie substancji toksycznych z organizmu.
Cykoria ma wyrazisty, pikantny, gorzkawy smak. Najczęściej je się ją w formie sałatki, ale świetnie smakuje także zapiekana, czy gotowana. Jest to warzywo bardzo popularne w krajach śródziemnomorskich, ale uprawia się je również w Polsce. Warto włączyć cykorię do swojego jadłospisu ze względu na jej liczne właściwości prozdrowotne. Sprawdź, na jakie choroby pomaga cykoria endywia.
Dlaczego cykoria jest zdrowa?
Cykoria to warzywo bardzo bogate w witaminy, minerały i inne cenne dla zdrowia składniki. Znajdziemy w niej takie substancje jak:
- kwas foliowy,
- witaminy C, B1 oraz B2,
- beta-karoten,
- fosfor, magnez, wapń, sód, żelazo, cynk, mangan, miedź,
- inulina, intybina, lektucyna, laktukopikryna.
Właściwości zdrowotne cykorii są nie do przecenienia. Korzyści wynikające z regularnego spożywania tego warzywa mają pozytywny wpływ na cały organizm.
Zdrowe oczy
Dzięki wysokiej zawartości karotenu cykoria korzystnie wpływa ona na wzrok, zapobiega zaćmie i zwyrodnieniu plamki żółtej, oraz zapewnia lepsze widzenie po zmroku. Karoteny sprawiają także, że wzrok mniej się męczy podczas wielogodzinnej pracy przy komputerze.
Piękna skóra
Zawarte w cykorii karoteny poprawią również stan i koloryt cery. Są one nieocenione w walce z takimi problemami skórnymi jak:
- trądzik,
- egzema,
- nadmierne przetłuszczanie się skóry,
- zmarszczki,
- poszarzała cera.
Zdrowa ciąża
Ze względu na bogactwo kwasu foliowego cykoria jest polecana zarówno kobietom planującym ciążę, jak i tym w ciąży, a także karmiącym matkom, gdyż stymuluje produkcję mleka.
Wyrównany poziom cukru we krwi
Cykoria to także idealne warzywo dla osób borykających się z takimi problemami, jak cukrzyca oraz insulinooporność, ponieważ warzywo jest niskokaloryczne. Ma niski indeks glikemiczny i zawiera inulinę, która pomaga regulować poziom cukru we krwi.
Prawidłowa praca wątroby
Jeśli cierpisz na takie choroby jak zaburzenia w wydzielaniu żółci, kamica żółciowa, otłuszczenie wątroby, czy zapalenie wątroby, wówczas koniecznie włącz cykorię do swojego menu. Badania naukowe dowiodły, że zawarte w jej liściach intybina, lektucyna oraz laktukopikryna regulują pracę wątroby i wspomagają usuwanie z niej substancji toksycznych, a także pobudzają wydzielanie żółci.
Jak jeść cykorię?
W celach kulinarnych używa się liści odziomkowych cykorii. Warzywa bardzo często podczas uprawy są bielone (zaciemnia się w tym celu tunele foliowe, w których rosną). Powoduje to, że liście są znacznie delikatniejsze i łagodniejsze w smaku, ponieważ są mniej gorzkie.
Cykorię najlepiej jadać na surowo w formie sałatek warzywnych, warzywno-owocowych, czy w połączeniu z różnego rodzaju serami, wędlinami, lub orzechami. Sałatkę warto polać sosem winegret lub oliwą z oliwek, dzięki czemu będzie bardziej aromatyczna. We Francji ogromną popularnością cieszy się na przykład sałatka z cykorii, gotowanych buraków oraz orzechów włoskich. Warzywo jest również od wieków tradycyjnym dodatkiem do dań z dziczyzny, gdyż dodaje im charakteru i wzbogaca ich smak. Wybornie smakuje także zapiekanka z warzyw z dodatkiem cykorii, sera, beszamelu oraz makaronu. To bardzo sycące i zdrowe danie, które z powodzeniem możemy zaserwować na obiad lub kolację. Kupując cykorię, zwróćmy uwagę na to, by nie była ona zwiędnięta, a na liściach nie znajdowały się żadne plamy czy przebarwienia.